مرکز عملیات امنیت که به اختصار SOC نامیده میشود، یک واحد متمرکز است که به صورت جامع و یکپارچه با تلفيق گزارشهاي مختلف و استفاده از نرمافزارهای پیشرفته، سختافزارها و متخصصين امر، رویدادهای امنیتی را تحلیل کرده و به آنها پاسخ میدهد. برای داشتن یک SOC کامل و کارآمد، باید تیمهای متخصصی را با تواناییهای لازم در زمینه شناسایی، جمع آوری، تحلیل و پاسخ به تهدیدات سایبری جذب کرد. همچنین، به دنبال برخورداری از ابزارهای مناسب برای شناسایی و پیگیری حملات سایبری از جمله SIEM و همچنین آموزش کارکنان در خصوص روشهای مبارزه با تهدیدات سایبری بود. داشتن یک SOC به صورت 24 ساعته از ضروریات امنیت سایبری هر سازمان است.
فناوری اصلی مورد استفاده در SOC، ابزار FORTRESS SIEM است. این سامانه وظیفه ذخیرهسازی تمامی رویدادهایی را برعهده دارد که در محیط شبکه سازمان تولید شده است و این امکان را برای کارشناسان SOC فراهم میکند تا هر تهدیدی علیه سازمان را شناسایی و تجزیه و تحلیل کنند.
در دنیای امروز، سازمان ها با خطرات امنیتی مختلفی از جمله نشت اطلاعات، بدافزار، و حملات سایبری روبرو هستند که می توانند به ضررهای مالی و اعتباری بزرگی منجر شوند.
طیف گستردهای از ابزارها، راهحلها و فناوریهای امنیتی مانند سیستمهای مدیریت اطلاعات و رویدادهای امنیتی، سیستمهای تشخیص نفوذ و پیشگیری، ابزارهای EDR و سیستمهای مدیریت گزارش و تیکتینگ در SOC وجود دارد.
ویژگیهای محصول FORTRESS SIEM به عنوان قلب خدمات SOC در امن گستران فرزان ایرانیان، به قرار زیر است:
مراکز SOC نیازمند منابع انسانی فنی با توانایی و تخصص در زمینه امنیت سایبری میباشند که در زمان حمله به رویداد امنیتی
با قدرت پاسخ میدهند و در عین حال تأثیر حمله را بر کسب و کار سازمان به حداقل میرسانند. جدول نقش های SOC در ادامه ارائه شده است.
مدیر SOC
مدیریت مرکز SOC که بر تمام جنبه های SOC، منابع انسانی و عملیات آن نظارت دارد.
تحلیلگر امنیتی سطح 1 - تریاژ
رویدادهای امنیتی را دسته بندی و اولویت بندی و در صورت لزوم آنها را به تحلیلگران سطح 2 ارجاع میکند.
تحلیلگر امنیتی سطح 2 - پاسخ دهنده به رویداد امنیتی
رویدادهای امنیتی ارجاع شده را بررسی کرده و پاسخ میدهد. سیستم های آسیب دیده و دامنه حمله
را شناسایی و از هوشمندی اطلاعات تهدید برای کشف دشمن استفاده میکند.
تحلیلگر امنیتی سطح 3 - شکارچی تهدید
به طور فعال رفتارهای مشکوک را جستجو کرده، وضعیت امنیتی شبکه را آزمایش و ارزیابی میکند
تا تهدیدات پیشرفته و بخشهای آسیبپذیر را شناسایی کند.
معمار امنیت
سیستمهای امنیتی و فرآیندهای مختلف SOC را طراحی و یکپارچه میکند.
فرآیندهای CSIRT
مجموعهای از رویهها و شیوههایی هستند که توسط تیمهای SOC برای شناسایی، پیشگیری، شناسایی، پاسخگویی و بازیابی تهدیدات امنیتی استفاده میشوند. برخی از فرآیندهای SOC عبارتند از:
مزایای داشتن یک مرکز عملیات امنیت به شرح زیر است:
-
نظارت فعالانه مستمر
تیم SOC به طور مداوم شبکه را رصد و فعالیت های مشکوک را بررسی می کنند تا در اولین فرصت شناسایی شوند.
-
کاهش زمان پاسخگویی به حوادث
تیم SOC با تسریع فرآیند شناسایی نشانههای حمله، بررسی فعالیتهای مرتبط و ازبینبردن آن باعث کاهش زمان پاسخگویی به نفوذ میشود که میتواند تاثیر بهسزایی بر کاهش حداقلی تاثیرات نفوذ در سازمان داشته باشد.
-
رویکرد متمرکز
تیم SOC در صورت وجود هرگونه رویداد و هشدار امنیتی، رهبری را بر عهده می گیرد و با به کارگیری منایع انسانی، فرآیندها وفناوری به روز خود به شکل یکپارچه، سازمان را از بلاتکلیفی برای نحوه واکنش به رویداد امنیتی باز میدارد.هند.
-
آگاه نگهداشتن کسب و کار از ریسکهای امنیتی
ارتباط موثر و همگام شدن با کسب و کار سازمان برای آگاهی از خطرات و ریسکهای موجود در انواع دارایی از اهداف مهم SOC است. گزارشهای مختلف SOC میتواند به شکلدهی نقشه راه آینده سازمان از دیدگاه امنیتی کمک کرده و در جهت محاسبه بهتر ریسک مالی ناشی از تهدیدات سایبری یاری رساند.
- یک ضرب المثل معروف وجود دارد. "پیشگیری بهتر از درمان است". مهم نیست چقدر هزینه باید متحمل شوید، شرکت شما باید یک تیم SOC داشته باشد.